+36 20 809 5974 info@balaton-pictures.hu 8200 Veszprém Lóczy Lajos utca 36/C 1/4

A vállalkozóról

A vállalkozó az objektív túloldalán

Ezt a részt a könnyebb érthetőség és a személyes hangvétel miatt, több részre tagolnám.

A vállalkozóról

A fő motivációm, hogy vállalkozást indítottam az volt, hogy a saját szabályaim és munkaképességem alapján szerettem volna dolgozni. Azt hiszem, mindig is zavartak a hibák, és elégedetlenség fog el miattuk. Szeretek minőségi, alapos munkát kiadni a kezemből, amire jó visszanézni.

Szakmaválasztás

Az, hogy az ember olyan foglalkozást válasszon, amivel szeret foglalkozni, és még fizetést is kap érte, nem egy egyszerű dolog. Talán az életünk egyik legnagyobb és legnehezebb döntése, velem sem volt ez másképp az utolsó szeretett munkahelyem elhagyásakor és a szakma mellett való végleges elköteleződésemkor.

De talán kezdjük az elején. Már gyerekkorom óta szeretem a filmeket. Voltak olyan hétvégéim, amikor fent maradtam, hogy megnézzem őket, vagy VHS kazettára vettem fel és hetente újra és újra néztem őket. Néhány ilyen film: Vissza a jövőbe, A Charlton Heston-féle Majmok bolygója, Hair, Apocalypse Now, Forrest Gump, Blöff, Kontroll. Sok film szövegét betanultam, ezért először a színészi pályával próbálkoztam. Iskolai rendezvényeken és színdarabokban játszottam, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Már akkor is foglalkoztam fényképezéssel és videókészítéssel. Természetesen a kor eszközei miatt ezek a felvételek nagyon alacsony minőségűek lettek, és a költségek is elrettentettek a szakmától.

Egy hosszabb egyetemi kitérő után az újságírás világában, diploma megszerzése közben lehetőségem nyílt egy komolyabb kamera kezelésére. Azt hiszem, itt illik megemlíteni és köszönetet mondani valakinek… Vágás, editálás, montírozás óra, ami számomra sorsfordító lett. Külön köszönet illeti Hargittai László Pamacsot, aki miatt újra motoszkálni kezdett bennem a “filmcsinálás” gondolata!

A végleges lökést a közösségi média terjedése adta. Az egyre minőségibb YouTube-csatornák tartalma, valamint a “csináld magad” mozgalom videós változata még jobban motiváltak. Viszont az igénytelen tartalmak, annyira zavartak, hogy elhatároztam, én jobbat fogok készíteni!

Mi ez a szakma, amivel foglalkozom, és mit takar?

Operatőr szakma és filmcsinálás mit takar? Nem tudom, mi fedi jobban azt, amit csinálok, hogy őszinte legyek, inkább valahol a kettő között. Talán ez nem is az a szakma, amiről lehetne két mondatba beszélni. Videós tartalmakat készítek már több éve, ebből ki lehet indulni. A kamera mögött vagyok és felvételeket készítek. Operatőr vagyok! Sokan ezt a választ adnák erre a kérdésre. Tényleg ennyire egyszerű? Nem mert a filmben általában hat ember felelős a kamera kezeléséért és mozgatásáért, a világításról már nem is beszélve, és ezeknek az embereknek mind más és más szakmai megnevezése van. A legtöbb esetben azonban az ember nemcsak ezeket végzi egyedül, hanem a vágást, hangfelvételt, rendezést, sőt, akár még a történetet is egyedül írja meg. És próbál nem színészeknek színészi utasításokat adni, vagy elvont fényviszonyokat létrehozni olyan emberek számára, akik kevésbé értik a kontraszt lényegét. Szóval ebben az esetben inkább a film- és videó készítő illik rám. Próbálom minden helyzetben kreatívan megoldani a feladatokat és komfortosabb helyzetet teremteni a megrendelő és a szereplők számára is.

Szakmai tudás és végzettség.

Lumiere filmiskola operatőr mesterség alapjai

több éves szakmai videós tartalomgyártás

nagy és kis játékfilm világító

Veszprém Petőfi színház fénytechnikus

Hol vagyok én ebben a szakmában?

Szerintem érdemes erről őszintén tájékoztatni az érdeklődőket. Jelenleg egy operatőr mesterség alapjai képzést végeztem a Lumiere filmiskolában. Számomra ez nagyon sok szakmai ismerettel járt, viszont ez nem egy egyetemi szintű képzés, természetesen. Ezeket a hiányosságokat próbálom a szakmai tanulással és egyéb projektek vállalásával fejleszteni. A saját célkitűzésem az, hogy egy szakmailag elismert kis vagy nagy játékfilmet készítsek, mint Director of photography , és akkor elismerem magam is, mint Cinematográfus.

Mint mestereim: Csukás Sándor, Marosi Gábor, Medvigy Gábor, Fillenz Ádám, Herbai Máté. Akiktől ez a szakmát érdemes ellesni, és munkáikban elmerülni.

Alkotóként, mint mindenki az objektív ezen részén, nem csak a pénzért csinálja! Hanem mert szeretünk alkotni és segíteni az alkotótársainkat. Abban az esetben, ha ezek érdekelnek, akkor a saját alkotásaimat ezeken a linkeken el tudod érni!

Nézz körbe, és remélem nemsokára közösen is ráfogunk valamire!

Instagram:https://www.instagram.com/analoglevente/

YouTube: https://www.youtube.com/@AnalogLevente/videos