+36 20 809 5974 info@balaton-pictures.hu 8200 Veszprém Lóczy Lajos utca 36/C 1/4

A vállalkozóról

A vállalkozó az objektív túloldalán.

Ez a rész a könnyebb érthetőség és a személyes hangvétel miatt négy részre tagolnám.

A vállalkozóról

Azt hiszem, sosem állt távol tőlem ez a fajta mentalitás. Majdnem minden munkahelyemen rosszul éreztem magam, amikor nem tudtam a hibák ellen mit tenni, és sokszor a beletörődés igénytelenségbe ütköztem. Azt hiszem, ha valaki más is dolgozott az egyetemi évei alatt (vagy más életszakaszában) olyan remek munkahelyeken, mint a Magyar Posta logisztikai részlege vagy bármelyik nagyobb multinacionális cég, tudja, miről beszélek… A fő motivációm, hogy vállalkozást indítottam azért, hogy a saját szabályaim és munkaképességem alapján szerettem volna dolgozni. Azt hiszem, mindig is zavartak a hibák, és boldogság és elégedettség fog el, ha bármilyen kis dolgot részletesen, a ráfordított időt nem nézve tökéletes munkával készítek el.

Szakmaválasztás

Az, hogy az ember olyan foglalkozást válasszon, amivel szeret foglalkozni, és még fizetést is kap érte, nem egy egyszerű dolog. Talán az életünk egyik legnagyobb és legnehezebb döntése, velem sem volt ez másképp az utolsó szeretett munkahelyem elhagyásakor és a szakma mellett való végleges elköteleződésekor.

De talán kezdjük az elején. Már gyerekkorom óta szeretem a filmeket. Voltak olyan hétvégéim, amikor fent maradtam, hogy megnézzem őket, vagy VHS kazettára vettem fel és hetente újra és újra néztem őket. Néhány ilyen film például: Vissza a jövőbe, A Charlton Heston-féle Majmok bolygója, Hair, Apocalypse Now, Forrest Gump, Blöff, Kontról. Sok film szövegét betanultam, ezért először a színészi pályával próbálkoztam. Iskolai rendezvényeken és színdarabokban játszottam, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Ugyanakkor emlékeim szerint már akkor is foglalkoztam fényképezéssel és videókészítéssel. Természetesen a kor eszközei miatt ezek a felvételek nagyon alacsony minőségűek lettek, és a költségek is elrettentettek a szakmától.

Egy hosszabb egyetemi kitérő után az újságírás világában, diploma megszerzése közben lehetőségem nyílt egy komolyabb kamera kezelésére. Azt hiszem, itt illik megemlíteni és köszönetet mondani az egyetemi évek során kapott legfontosabb órának, a “Vágás, editálás, montírozás” órának, és az ahhoz kapcsolódó szakmai gyakorlatnak! Külön köszönet illeti Hargittai László Pamacsnak, aki miatt újra motoszkálni kezdett bennem a “film csinálás” gondolata!

Az hiszem, az egyik végleges lökést a közösségi média terjedése, az egyre minőségibb YouTube-csatornák tartalma, valamint a “csináld magad” mozgalom videós változata segítette. Persze itt is megvolt az a motiváció, hogy voltak olyan igénytelen tartalmak, amiken annyira felidegesítettem magam, hogy elhatároztam, hogy én jobban fogok készíteni!

Mi ez a szakma, amivel foglalkozom, és mit takar?

Egyszerűen két dolgot szoktam mondani magyarosan: “film csinálás” és operatőr. Nem tudom, mi fedi jobban azt, amit csinálok, hogy őszinte legyek, inkább valahol a kettő között. Talán ez nem is ez az a szakma, amiről lehetne két mondatba beszélni. Videós tartalmakat készítek már több éve, ebből ki lehet indulni. A kamera mögött vagyok és felvételeket készítek. Operatőr vagyok, vagy ez ennyire egyszerű? Sokan ingerült választ adnának erre a kérdésre. Van benne némi igazság, bár filmben általában hat ember felelős a kamera kezeléséért és mozgatásáért, a világításról már nem is beszélve, és ezeknek az embereknek mind más és más szakmai megnevezése van. A legtöbb esetben azonban az ember nemcsak ezeket végzi, hanem a vágást, hangfelvételt, rendezést, sőt, még a történetet is egyedül írja meg. És próbál nem színészeknek színészi utasításokat adni, vagy elvont fényviszonyokat létrehozni olyan emberek számára, akik kevésbé értik a kontraszt lényegét. Szóval ebben az esetben inkább a film- és videó csinálás illik rám. Próbálom minden helyzetben kreatívan megoldani a feladatokat és komfortosabb helyzetet teremteni a megrendelő és a szereplők számára is.

Szakmai tudás és végzettség. Nos, a videós szakma rendkívül fel van hígulva. Az okostelefonnal dolgozótól az Arri Alexa-val futkározó emberekig mindent megtalálhatunk. Nem igényel végzettséget, hogy ebben a szakmában dolgozzunk, ami valahol nagyon jó, hiszen nem mindenki engedheti meg magának a SZFE vagy egyéb drága filmes iskolát, ahol a férőhelyek száma is korlátozott.

Hol vagyok én ebben a szakmában?

Szerintem érdemes erről őszintén tájékoztatni az érdeklődőket. Jelenleg egy operatőr mesterség alapjai képzést végeztem a Lumiere filmiskolában. Számomra ez nagyon sok szakmai ismerettel járt, viszont ez nem egy egyetemi szintű képzés, természetesen. Ezeket a hiányosságokat próbálom a szakmai tanulással és egyéb projektek vállalásával fejleszteni. A saját célkitűzésem az, hogy egy szakmailag elismert kis vagy nagy játékfilmet készítsek, mint Director of photography , és akkor elismerem magam is, mint Cinematográfus.

Mint mestereim: Csukás Sándor, Marosi Gábor, Medvigy Gábor, Fillenz Ádám, Herbai Máté. Akiktől ez a szakmát érdemes ellesni, és munkáikban elmerülni.

Alkotóként, mint mindenki az objektív ezen részén, nem csak a pénzért csinálja! Hanem mert szeretünk alkotni és segíteni az alkotótársainkat. Abban az esetben, ha ezek érdekelnek, akkor a saját alkotásaimat ezeken a linkeken el tudod érni!

Instagram: https://www.instagram.com/myanalogroad/

YouTube: https://www.youtube.com/@MyAnalogRoad/videos

Remélem, nemsokára közösen is ráfogunk valamire!